Lot-et-Garonne: De Betuwe Van FrankrijkHet departement Lot-et-Garonne is een natuurlijk verlengstuk van de Périgord in het Franse zuidwesten. Lot-et-Garonne grenst in het noorden aan de Dordogne, in het oosten aan de Lot en de Tarn-et-Garonne, in het zuiden aan de Gers, in het noordwesten aan de Gironde en in het zuidwesten aan de Landes.

De hoofdstad is Agen. Het departement is een gebied met zeer gevarieerde landschappen; zowel vlaktes en heuvelachtige streken, als ‘landes’ en gebieden waar krijtrotsen het uitzicht domineren.

Maar het is, dankzij het milde klimaat, tevens de streek met de grootste boomgaarden van Europa. Talrijke waterlopen doorkruisen het departement, bijvoorbeeld de Lot, de Garonne, de Baïse en het Canal des Deux Mers.

Voor waterliefhebbers zijn er 200 km bevaarbare waterwegen. Wat het bouwkundig aspect betreft, is de Lot-et-Garonne veel bastides of versterkte stadjes rijk, alsmede prachtige kastelen en een massa (niet minder dan 6000) karakteristieke duiventillen.

Bouriane Maisons heeft vooral huizen in het noord-oosten van de Lot-et-Garonne;  het deel dat grenst aan de Lot en de Dordogne.