Hoe organiseert u uw zoektocht?

Het makelaars systeem in Frankrijk is niet te vergelijken met het Nederlandse systeem en het is voor veel huizenzoekers dan ook een ondoorzichtige jungle.

Zorg dus dat u een makelaar selecteert die u goed terzijde kan staan in uw zoektocht naar uw droomhuis. Hierbij enkele tips om deze keuze voor u iets gemakkelijker te maken en u dus veel ergernis en tijdverlies kunnen besparen:

Probeer een makelaar te vinden die zelf alle huizen kent. Iemand die woont in de buurt waar u zoekt. Deze kan u alles over de huizen en hun omgeving uit de eerste hand vertellen. Dat is duidelijker dan makelaars die vanuit Nederland met tussenpersonen werken.

Er zijn kleinere makelaars die alleen in een bepaalde streek werken en er zijn grote makelaarsketens met honderden huizen in heel Frankrijk. Deze grote ketens (Leggett, Belles Demeures, Maisons et Châteaux, enz) hebben mooie websites met heel veel huizen; vaak lastig, mede omdat er niet duidelijk bij staat waar ze liggen.

De “makelaar” die voor grotere ketens werkt is zelden echt makelaar, maar agent commercial. Hij werkt op commissie basis en verdient meer als hij een eigen huis verkoopt dan wanneer hij een huis van een  collega verkoopt. U begrijpt wel dat u hier dan mogelijk een minder objectief aanbod krijgt.

Indien u de Franse taal niet voldoende machtig bent is het verstandig om een makelaar te zoeken die zowel vloeiend Frans als vloeiend Nederlands spreekt. De makelaar moet de mentaliteit van de Nederlander kunnen verenigen met die van de Fransman!  Engels helpt ook, maar de Engelse “wooncultuur” verschilt toch beduidend van de Nederlandse. Een makelaar die u goed begrijpt bespaart u veel tijd!.

Wel erg belangrijk om eerst te bepalen waar in Frankrijk u wilt gaan zoeken. De keuze voor deze locatie kan een aantal redenen hebben zoals herinneringen aan een fijne vakantie, het klimaat, nabijheid van een vliegveld, station of autoweg, mentaliteit, etc. Probeer een gebied met een straal van ongeveer 50km te selecteren.

Bekijk, voor u naar de makelaar gaat, eerst grondig zijn website. Is deze overzichtelijk en uitnodigend? Kunt u de huizen gemakkelijk vinden? Staan er veel en vooral ook grote foto’s van de huizen op? (20 per huis is tegenwoordig normaal.)

Het is fijn als een makelaar op zijn website vermeldt in welk dorp of stadje het huis ligt. “In de buurt van Cahors” kan er best wel eens 25 km vandaan zijn!  Als u de makelaar om deze informatie vraagt is het fijn als hij u de Google Earth of Google Maps coördinaten door geeft. Als hij dit weigert kunt u beter naar een andere makelaar gaan. Dat voorkomt immers uren rijden voor niets.

Mailt u een makelaar met een verzoek om informatie, dan dient u binnen 24 uur antwoord te krijgen. Dit antwoord moet redelijk uitgebreid en informatief zijn. Van uw kant is het prettig als u ook duidelijk aangeeft wat u zoekt.

Indien u huizen gaat bekijken, probeer dan niet teveel in één dag te plannen. Er is vaak veel tijd nodig om van het ene huis naar het andere te rijden en bovendien is het fijn als u de tijd neemt om rond te kijken en alles in u op te nemen.  Ook als een huis niet is wat u zoekt is het nuttig om goed naar de details te kijken en uw bevindingen met de makelaar te delen. Deze kan u zo wellicht beter adviseren bij uw selectie. Het is vaak via enkele huizen, die het niet voor u zijn, dat u uitkomt bij uw droomhuis. Wel vaak een tijdrovend proces.

 Laatste tip: het is aan te bevelen om in een chambre d’hôtes of hotel in de buurt te overnachten. Naast een prettig onderdak ontmoet u dan ook mensen die u veel kunnen vertellen over het dagelijkse leven in de buurt. Dat krijgt u niet in een hotel.

VEEL SUCCES

< Terug naar het overzicht